Teckningsoptioner kan inte vara personaloptioner

Enligt Skatteverket omfattas inte teckningsoptioner av de regler som gäller för personaloptioner. Det innebär att en anställd som får förvärva en teckningsoption på förmånliga villkor ska beskattas vid förvärvstidpunkten i inkomstslaget tjänst.

Systemet med personaloptioner innebär att den anställde får ett erbjudande om att delta i ett personaloptionsprogram som tilldelar honom en personaloption. Optionen ger den anställde sedan rätt att vid en framtida tidpunkt köpa värdepapper till ett i förväg bestämt pris.

Beskattning

Personaloptionsförmånen är skattepliktig och ska tas upp som inkomst av tjänst det beskattningsår då optionen utnyttjas. Förmånens värde är skillnaden mellan värde-papperets marknadsvärde vid köptidpunkten och det lösenpris den anställde betalar enligt optionsvillkoren inklusive det pris den anställde eventuellt betalat för optionsrätten. Arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter och göra skatte-avdrag på förmånen.

Kvalificerade personaloptioner

Från och med 2018 finns särskilda bestämmelser om kvalificerade personaloptioner. En anställd som får köpa aktier i arbetsgivarens företag genom att utnyttja en sådan option beskattas inte. Aktierna beskattas först i samband med att de säljs och då i inkomstslaget kapital. Några arbetsgivaravgifter betalas inte för en sådan förmån.

Skattelättnaden för kvalificerade personaloptioner omfattar små, nystartade onoterade företag som har färre än 50 anställda.

Teckningsoptioner

En teckningsoption är en utfästelse som har gjorts av ett aktiebolag om rätt att teckna nya aktier i bolaget mot betalning i pengar.

Skatteverket skriver i ett ställningstagande att varken de vanliga personaloptionsreglerna eller reglerna om kvalificerade personaloptioner kan tillämpas när en anställd får förvärva en teckningsoption på förmånliga villkor. Förmånen ska därför beskattas i inkomstslaget tjänst det år då förvärvet av teckningsoptionen sker.

Om en anställd får förvärva en rätt att i framtiden köpa en teckningsoption till ett i förväg bestämt pris, utgör denna rätt en personaloption. I sådant fall ska den anställde förmånsbeskattas i inkomstslaget tjänst först när han utnyttjar sin rätt att köpa teckningsoptionen till underpris.

Om en personaloption innebär en rätt att i framtiden köpa en teckningsoption kan det dock inte bli fråga om att tillämpa reglerna för kvalificerade personaloptioner, anser Skatteverket. Dessa bestämmelser gäller endast om personaloptionen utnyttjas för köp av aktier i företaget.

Skatteverkets ställningstagande 2018-08-22



Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …

Senaste nytt